A New Myth of Creation

Categories:  expoziţii reprezentative


expoziţie de artă contemporană cu participarea membrilor Centrului Cultural ARTELIT din Bulgaria, Canada, Elveţia, Finlanda, Franţa, India, Polonia, Republica Moldova, România, Rusia, Turcia, Ucraina, Olanda

perioada: Iulie 25 – 08 August, 2012
organizator: Uniunea Artiştilor Plastici din RM
parteneri: Clubul Rotary Chisinau, Galeria LAFAET
parteneri media: Moldova 1, Prime TV, Flux
vernisaj: 25 Iulie 2012, ora 15:00
locaţie: Centrul Expoziţional Constantin Brâncuşi
web: www.arta.md: A New Myth of Creation



Sursa:FLUX, Ediţia de Vineri Nr.201228 din 10 august 2012
http://www.flux.md/articole/13701/

Artă fără frontiere
Peste 130 de lucrări din domeniul picturii, artei decorative şi sculpturii au adunat admiratorii frumosului la expoziţia reprezentativă „A new myth of creation”. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Obştească Centrul Cultural „ARTELIT” din Republica Moldova la Centrul Expoziţional „C. Brâncuşi” la sfârşitul lunii iulie şi a cuprins lucrările artiştilor plastici membri ai Centrului Cultural „ARTELIT” din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Rusia, Turcia, India, Canada: Elvira Cemortan-Volosin, Valentin Rusu, Iraida Ciobanu, Natalia Procop, Valentina Butnarciuc ş.a.

Majoritatea lucrărilor expuse au fost realizate la Tabăra de Pictură organizată de Centrul Cultural „ARTELIT” într-o zonă pitorească din republică, unde, timp de zece zile, artiştii plastici au avut posibilitatea de a se exprima prin intermediul limbajului artistic. Multitudinea de stiluri, tehnici şi idei au dat posibilitate oaspeţilor vernisajului să se regăsească în operele artiştilor, iar invitaţii speciali, artişti plastici din India (Virendra Shah, Samar Yusuf) şi Turcia (Agafia Yeğen) au culminat evenimentul cu o prezentare a obiceiurilor ţărilor pe care le reprezintă.

Este o premieră pentru Republica Moldova de a colabora cu artişti plastici din India. Schimbul cultural bilateral a început odată cu participarea preşedintelui Centrului Cultural „ARTELIT”, Elvira Cemorta-Voloşin, la Simpozionul Internaţional de Pictură şi Sculptură din oraşul Gulbarga, India, în toamna anului 2011. În baza acordului încheiat, 2 artişti plastici au fost invitaţi pentru a participa la Tabăra de Pictură din Tescani, Bacău, România, organizată de Muzeul Naţional „George Enescu”, în colaborare cu Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti – Tescanu – George Enescu” şi Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” pentru schimb de experienţă. Ulterior, la invitaţia Centrului „ARTELIT”, Virendra Shah şi Samar Yusuf au venit şi în Republica Moldova pentru a participa la Tabăra de pictură şi la expoziţia de grup. Impresionaţi de peisajul şi atmosfera din Moldova, ei au realizat numeroase lucrări în care se regăsesc şi simboluri din religiile existente în India. O altă trăsătură distinctivă ar fi şi gama cromatică pe care o utilizează.

Ceea ce a conferit un anumit şarm expoziţiei găzduite de Centrul Expoziţional „C. Brâncuşi” a fost măiestria în combinarea diverselor stiluri artistice, care a fost posibilă odată cu participarea artiştilor reprezentanţi ai diferitelor culturi.

Sperăm că Centrul Cultural ARTELIT ne va bucura şi pe viitor cu alte experienţe noi şi utile pentru cultura noastră, în pofida greutăţilor cu care se confruntă uneori în organizarea acestor evenimente.

Natalia PROCOP, pentru FLUX

Comments are closed.