ENTWINING by Elvira Cemortan-Voloşin

Categories:  expoziţii personale, presa
    expoziţie personală, 29 martie – 29 iunie 2013, Ambasada SUA în RM

fluxSursa:FLUX, Ediţia de Vineri Nr.201328 din 26 iulie 2013 http://www.flux.md/articole/15038/

Elvira Cemortan-Voloşin, un artist care promovează adevăratele valori

Se spune că arta va salva omenirea, iar tinerii sunt cei care vor crea neapărat opere de o adevărată valenţă artistică.
Elvira Cemortan-Voloşin, membru al Uniunii Artiştilor Plastici, preşedinte al Centrului Cultural ARTELIT din Republica Moldova, este o persoană reprezentativă a generaţiei noastre, pe care o putem numi cu fermitate adevărat Om al culturii. La ora actuală, Elvira Cemortan-Voloşin este un nume de referinţă în arta contemporană din ţară. Ea se bucură de un bogat palmares artistic: expoziţii personale (15 la număr), numeroase expoziţii de grup naţionale şi internaţionale, tabere şi simpozioane de creaţie.

Lucrările ei se găsesc în colecţii de stat din România, Polonia, Ungaria, Ucraina şi colecţii particulare din Republica Moldova, România, Germania, Grecia, Rusia, Canada, Franţa, Italia, Israel, Polonia, Ungaria. Pentru activitatea sa creativă i-au fost decernate distincţiile: la Prima Trienală Internaţională de Broderie „Stilismul transilvănean”, care s-a desfăşurat la Cluj, România; Colocviul Internaţional de Design Vestimentar, Cluj-Napoca, România; Premiul Muzeului Naţional „George Enescu”, Bucureşti, România; Premiul Consiliului Judeţean Bacău în cadrul expoziţiei-concurs „Saloanele Moldovei” ş.a.
Fiind absolventă a prestigioaselor instituţii de artă din Republica Moldova, Elvira Cemortan-Voloşin a devenit, pe parcursul anilor, unul dintre cei mai importanţi artişti plastici din domeniul artei decorative din ţară, punctul ei forte fiind compoziţiile aeriene obţinute prin intercalarea tehnicilor inedite. Energia de care dă dovadă, inteligenţa, dragostea pentru frumos sunt doar câteva dintre calităţile artistei. Modul de a trata subiectul, dar şi tehnica inedită a autoarei au menirea de a cuceri publicul. Îi mulţumeşte lui Dumnezeu pentru că a avut profesori buni care au ştiut să-i dezvolte abilităţile artistice şi pentru faptul că a avut posibilitatea de a picta alături de mari maeştri ai artei naţionale – Vasile Cojocaru, Eleonora Romanescu.
Elvira reuşeşte să adune artişti de toate vârstele la diverse simpozioane de artă naţionale şi internaţionale, la evenimente culturale şi de binefacere, dar cel mai important este că reuşeşte să facă şi să caute binele acolo unde alţii de mult nu-l mai caută. În acest context, putem menţiona participarea la licitaţia organizată de Clubul Rotary Chişinău pentru susţinerea unui copil.
În anii precedenţi, evenimentele culturale organizate de Elvira Cemortan-Voloşin se desfăşurau unul după altul, însă 2013 a fost un an cu adevărat excepţional. În urma unei invitaţii la nivel înalt din Olanda, în perioada 30 martie -10 aprilie, doamna Cemortan-Voloşin a vernisat o expoziţie personală în oraşul Arnhem, intitulată „All for You” sau „Totul pentru tine”, la care a avut parte de mai multe surprize, printre care menţionăm vizita Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Regatul Belgiei, prin cumul în Regatul Ţărilor de Jos şi Luxemburg, domnul Mihai Gribincea, care a parcurs o distanţă de 200 km pentru a fi prezent la eveniment. Încrederea în măiestria organizatorică şi, totodată, în aptitudinile artistice ale Elvirei au făcut ca Excelenţa Sa să o invite pe artistă pentru a organiza, ulterior, un eveniment cultural şi la Bruxelles, Belgia.
Imediat după întoarcerea din Olanda, doamna Cemortan-Voloşin a desfăşurat Simpozionul Internaţional de Artă „Heviz-Eden” 2013, în Ungaria, la care a avut onoarea de a fi susţinută de către Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în această ţară, domnul Alexandru Codreanu. Excelenţa Sa a fost impresionat de prestaţia artiştilor plastici din Moldova şi a dnei Eleonora Romanescu, artist emerit, artist al poporului din R. Moldova, a cărei prezenţă a fost sponsorizată de Clubul Rotary Chişinău.
Conlucrarea cu ambasadele Republicii Moldova de peste hotare şi-a găsit un ecou prin vernisarea altei expoziţii personale în incinta Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău, cu titlul „Entwining”. Concomitent a fost realizată expoziţia de grup a artiştilor plastici cu lucrări selectate din arhiva Centrului Cultural ARTELIT ale autorilor Vasile Cojocaru, Eleonora Romanescu, Aurel Stanciu, Natalia Procop, Galina Yegen, Vasile şi Alexandru Medinschi ş.a.
A urmat mai apoi Polonia, cu Simpozionul Internaţional de Artă din oraşul Szydlow. Aici au avut loc expoziţii şi două concerte bilaterale, la care a fost prezent Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al R. Moldova în Polonia, domnul Iurie Bodrug. La eveniment au mai participat reprezentaţi ai administraţiei publice locale din regiunea Staszow, iar Maestrul Emerit Victor Botnaru i-a delectat pe cei prezenţi cu muzică din folclorul românesc, interpretată la mai mult de 15 instrumente. Alături de Victor Botnaru, o tânără interpretă invitată din Ankara, Turcia, Elizaveta Yegen, a intonat melodii populare.
În cadrul proiectului a fost invitată şi Compania Publică „Teleradio-Moldova”, în persoana doamnei Gutiera Prodan, editor emisiuni matinale, Moldova 1, care va familiariza opinia publică cu toate manifestările desfăşurate în Polonia prin intermediul unor reportaje televizate.
Ne bucurăm nespus de realizările dnei Elvira Cemortan-Voloşin şi îi urăm succese pentru destinaţiile culturale de viitor!
Pentru FLUX, Natalia PROCOP, cercetător ştiinţific, Institutul Patrimoniului Cultural, Academia de Ştiinţă a Moldovei,
şi Galina YEGEN, reprezentantul Centrului Cultural ARTELIT, Ankara, Turcia

Comments are closed.