Elvira Ce,ortan-Voloșin: expoziție personala în cadrul lansării plachetei autorului Vlad Chirinciuc “Suite de poeme haiku pe motivul luminii și umbrei”

Categories:  expoziţii personale


La data de 7 mai 2022, în scuarul Universității de Stat din Moldova a avut loc lansarea plachetei autorului Vlad Chirinciuc „Suite de poeme haiku pe motivul luminii și al umbrei” și expoziția personală a doamnei Elvira Cemortan-Voloșin, membră a Uniuniunilor Artiștilor plastici din Republica Moldova și din România, care a fost consacrată susținerii refugiaților din Ucraina. Evenimentul a fost organizat de către Fundația Pentru Relații Moldo-Japoneze, Centrul Cultural ARTELIT și Vinăria Aurelius.
Tradițional, lansările de carte adună personalități notorii în domeniul științei, culturii și artei. În curtea campusului universitar a fost amenajată expozitia fiind în preajma monumentului Piatra Păcii și aleei de Sakură – simbolul frumuseții efemere a vieții și înnoirii, creînd o atmosferă magică și admirată atât de cadre didactice, diplomați, studenți ai Fundației care studiază limba și cultura japoneză cât și de iubitorii culturii și artei japoneze și invitați de onoare a evenimentului.
La acest eveniment cultural au participat:
Yoshihiro KATAYAMA – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, Mio SEKIYA – Atasat Politic și Cultural al Ambasadei Japoniei în Republica Moldova, Dr. Claus NEUKIRCH – Șef al Misiunii OSCE în Republica Moldova, Graham PAUL- Ambasador al Franței în Republica Moldova, Olesia SHEVCHENKO – Soția Ambasadorului Ucrainei în Republica Moldova/Посольство України в Молдові, Valentina VOLONTIR – Șefa direcţiei cultură a Municipiului Chişinău, Svetlana BIVOL – președintele Uniunii muzicienilor din RM, director al Filarmonicii Naționale „S. Lunchevici” din Chișinău, Victor Moraru – dr.hab.prof., membru corespondent, Vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei, Coordonatorul Secției Științe sociale, economice și arte, Aurelian Dănilă – dr.hab. în studiul artelor, director adjunct al Secției Științe sociale, economice și arte a Academiei de Științe a Moldovei, Elena Dabija – Directoarea Centrului Academic Internațional Eminescu, Sergiu Corlat – Prorector al Universității de Stat din Moldova.
Discursuri profunde, cu multe referințe la concepția și conținutul cății au fost prezentate cu multă dedicație de mai mulți oratori, printre care, dl Vitalie Răileanu, poet și critic literar, director al Bibliotecii Onisifor Ghibu, dr. hab. dl Gheorghe Colțun și profesoara Tatiana Colțun, dr. Larisa Gurău, profesoară de limbă română a Departamentului Lingvistică Română și Știință Literară a Universității de Stat, dr. Maria Hadîrcă, Institutul de Științe ale Educației, profesorul de limbă română Valentin Erhan.
La inaugurarea expoziției personale a pictoriței Elvira Cemortan-Voloșin, membră a Uniuniunilor Artiștilor plastici din Republica Moldova și din România au rostit alocuțiuni doamna Valentina Volontir, șefa Direcției Cultură a Primăriei municipiului Chișinău, doamna Victoria Rocaciuc, artist plastic, dr. în studiul artelor, critic de artă, doamna Svetlana Bivol, muzicolog, Președintă a Uniunii Muzicienilor din Moldova, Directoare a Filarmonicii Naționale Serghei Lunchevici din Chișinău, dl. Aurelian Dănilă dr.hab. în studiul artelor, director adjunct al Secției Științe sociale, economice și arte a Academiei de Științe a Moldovei, dr. Maria Hadîrcă, Institutul de Științe ale Educație, dl Vasile Căpățână, academician, poet și regizor, și alții.
Evenimentul, consacrat susținerii refugiaților din Ucraina a fost urmat de o degustare de spumante și vinuri de excepție, produse de Vinăria Aurelius, fondată și condusă de dl Aurel Morar.
Prezentarea spumantelor și vinurilor de la Vinăria Aurelius a fost făcută de dl Nicolae Luca, fondatorul și directorul Școlii de somelieri din Republica Moldova, asistat de someliera Olesea Gurschi.
Vă mulțumim pentru prezență și aducem sincere Felicitări doamnului Vlad Chirinciuc și doamnei Elvira Cemortan-Voloșin cu prilejul acestui frumos eveniment!

Sursa: https://www.facebook.com/fprmj/posts/pfbid02Wdwvr3zv8VfkEYCWxf4fmEoS7oL22zxuYHZAxnvAMzU9tcJxrbMnQFsHpQzh4BMal

Comments are closed.